Barion Pixel

A botox veszélyei

Örökké fiatal! Ilyenek szeretnénk lenni. De az élet szomorú igazsága az, hogy bizony öregszünk, ráncosodunk, bőrünk meglazul, csontjaink törékennyé válnak, ízületeink recsegnek-ropognak, fájdalmasak lesznek, és egy sor egyéb probléma jelentkezik az idő múlásával. Bár az öregedési folyamatok mindvégig jelen vannak, mára az az igazság, hogy meg tudjuk akadályozni ezeknek a drasztikus látszatát. Az utóbbi időben számos módszer vált népszerűvé a ráncok megelőzésére és a fiatalos megjelenés megőrzésére.

Ha kézenfekvőnek is tűnik a gyors és hatékony megoldásként hirdetett botox kezelések alkalmazása, számos veszélyt és visszafordíthatatlan mellékhatást okozhat ez az orvosi eljárás. Ezzel szemben rámutatunk a természetes és hosszútávon is eredményes halkollagén alkalmazásának fontosságára.

Ebben a cikkben a botulinum toxin (az arcizmokba fecskendezett, a ráncok kialakulását csökkentő toxin) hatásait, és annak veszélyeit mutatjuk be. Részletesen megnézzük mindezek mellett a kollagén bőrre gyakorolt hatásait is, és sorra vesszük ezek előnyeit és hátrányait.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, pontosan mi is az a botulinum toxin, vagyis közismert néven a botox. A botulinum toxin (BTX) egy neurotoxikus fehérje, amelyet a Bacterium Clostridium Botulinum és rokon fajok termelnek. A botulinum toxinnak hét típusa van, amelyeket A-G típusnak neveznek. Az A és B típust kereskedelmi és orvosi célokra használják. Az A és B típusú botulinum toxint a gyógyászatban különféle izomgörcsök és túlműködő izomzattal jellemezhető betegségek kezelésére használják.

A kozmetikai sebészetben is gyakran alkalmazzák, rendkívül népszerű a hírességek körében is. Biztonságosnak és meglehetősen hatékony módszernek tartják a mimikai ráncok és finom vonalak csökkentésében. A botulinum toxint kis mennyiségben a mimikai ráncok és homlokráncok alatti izmokba fecskendezik. A toxin ellazítja ezeket az izmokat és kisimítja az azt fedő bőrt, ennek következtében a ráncok és a homlokráncok eltűnnek. A tisztított botulinum toxin A-típusát különböző arc izomcsoportok bénítására használják, hogy csökkentsék a ráncokat és fiatalosabb megjelenést kölcsönözzenek. A kezelt izmok fokozatosan visszanyerik funkciójukat, és általában a kezelést követő három-hat hónapon belül visszatérnek korábbi megjelenésükhöz. Az izmok többször is kezelhetők a kisimult megjelenés megőrzése érdekében.

Ehhez képest a kollagén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje szervezetünkben. Bőrünk, hajunk, körmünk építőköveit alkotja. Ahogy öregszünk, szervezetünkben csökken a kollagén termelődése, ennek eredményeként bőrünk veszít rugalmasságából, így a ráncok és finom vonalak kialakulnak. Hidrolizált halkollagén-kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a szervezetünk folyamatos kollagén pótlását és a bőrünk egészségének megőrzését, valamint visszaadhatjuk annak fiatalos ragyogását. Hiszen a kollagén javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, megelőzi és csökkenti a ráncok kialakulását, valamint a pattanások és a hegek ellen is hatékonyon megoldásként szolgál.

Mik a Botox előnyei?

A Botox kezelés egy gyors eljárás, amelyet általában kozmetikai célokra hajtanak végre. Az arcizmok mozgásának blokkolásával a Botox kezelések visszaadhatják az arc fiatalosabb megjelenését. A Botox injekciókat betegségek kezelésére is használják.

Milyen negatív hatásai vannak a Botoxnak?

Ha tapasztalt orvos végzi, akkor a Botox kezelések viszonylag biztonságosnak mondhatóak. Azonban, mint minden kezelés, ezek is hordoznak bizonyos kockázatokat. A Botox kezelések lehetséges mellékhatásai és szövődményei a következők:

 • Fájdalom és duzzanat az injekció beadásának helyén
 • A bőr elszíneződése vagy felületi kipirosodás az injekció beadásának helyén
 • Görbe mosoly vagy nyáladzás 
 • Fejfájás 
 • Influenzaszerű tünetek
 • Szemszárazság vagy túlzott könnyezés 
 • Lelógó szemhéj vagy felhúzott szemöldök

Nagyon ritkán a toxin átterjedhet az injekció beadásának helyéről a test más részeire. Azonnal fordulj orvoshoz, ha bármilyen látási problémát, izomgyengeséget, légzési problémákat, nyelési nehézséget, beszédzavart vagy a hólyagkontroll elvesztését észleled. Ezek a jelek és tünetek a Botox injekció beadása után órákon vagy több héten belül is jelentkezhetnek. 

A Botox nem használható terhes vagy szoptató nők kezelésére. Nem alkalmazható olyan személyeknél sem, akik allergiásak a tehéntejfehérjére. 

BOTOX VS. KOLLAGÉN

 • Eredet

Összehasonlításképpen a kollagén egy természetes és egészséges fehérje, amely megtalálható a szervezetünkben, míg a botulinum toxin egy mérgező anyag, és csak kis mennyiségben tudja a szervezetünk tolerálni.

 • Eljárás

A botulinum toxin kezelést okleveles orvosnak kell elvégeznie és folyamatosan meg kell ismételni az eljárást a fiatalos megjelenés érdekében. A kollagén kiegészítők könnyen beszerezhetők, a hidrolizált kollagén-kiegészítők por formájában egyszerűen fogyaszthatók, és könnyen felszívódnak a szervezetben.

 • Hatás

A botulinum toxin hatása 3-6 hónapig tart. Ezért a fiatalos megjelenés érdekében néhány havonta meg kell ismételni az eljárást. A kollagént körülbelül 3-4 hónapig kell fogyasztani, hogy megtapasztaljuk a jótékony hatást. A ráncok megelőzésére gyakran javasolt prevenciós megoldásként is, mivel hosszabb ideig fogyasztható étrend-kiegészítő és nincs káros hatása.

Melyik kollagén a legmegfelelőbb számodra? Erről bővebben itt olvashatsz: Hal vagy marha. Melyik kollagént válasszam?

 • Kiknek alkalmas?

A botulinum toxin kezelést általában idősebb felnőtteken végzik, hogy elfedjék az öregedés jeleit és visszaszerezzék a fiatalos megjelenést. Azonnali megoldást kínál, amelyet a magas ára is tükröz. A szervezet kollagén termelése 25 éves kortól kezd csökkenni, így ettől a kortól már ajánlott hozzáadni étrendünkhöz, hogy növeljük a szervezet kollagén szintjét, ezáltal pedig az öregedés látható jeleit késleltethessük. A szépségápolás területén a hidrolizált halkollagén a legalkalmasabb a ráncok eltüntetésére, ez a legdrágább típus a kollagének közül, az ára mégis megfizethető a botox eljárásokhoz képest.

Mellékhatások

Vizsgálatok kimutatták, hogy 10 vagy több éven át tartó többszöri injekció beadása után súlyos mellékhatások léphetnek fel, beleértve a lógó szemhéjakat, homályos látást, nyelési nehézséget, rekedtséget, beszédbeli nehézséget, légzési nehézséget, nyaki gyengeséget, hányingert, hányást, általános gyengeséget, és szívdobogásérzés. A szakértők azonban azon a véleményen vannak, hogy több kutatásra van szükség a Botox hosszú távú hatékonyságának és hosszú távú mellékhatásainak megértéséhez. 

Számos tudományos vizsgálatot követően a kutatók azt találták, hogy a halkollagén-kiegészítők fogyasztása biztonságos, mivel természetes és egészséges. Könnyen fogyasztható és felszívódik a szervezetben, legfőbb előnye pedig, hogy javítja a bőr fiatalos megjelenését. A tengeri halkollagén a halak bőréből készül, ezért a fő mellékhatás legfeljebb az allergiás reakció lehet a halakra.

Összességében, ha bőrgyógyászhoz vagy plasztikai sebészhez fordulsz Botox injekcióért, ezek a kezelések többnyire biztonságosak. Kerüld olyan kezelések választását, ahol a Botox injekciókat nem a szigorú beszerzési irányelveknek megfelelően szerezték be, vagy ahol a Botox injekciót tapasztalatlanok adják be, mert ez nagymértékben növelheti a szövődmények kockázatát. 

Egy 100%-ban természetes halkollagén-kiegészítő, mint a HAIRBOOM málna ízű halkollagén italpora viszont könnyen elérhető, és hozzáadható étrendünkhöz, hogy  ezáltal megőrizzük fiatalságunkat vagy akár visszafordítsuk az öregedési folyamatok bőrünkre gyakorolt hatását.

Források:

 1. British National Formulary. Botulinum toxin type A. Available at: https://bnf.nice.org.uk/drug/botulinum-toxin-type-a.html (accessed February 2022).
 2. Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician 2014; 90: 168-175. 

3. Trivedi M K, Kroumpouzos G, Murase J E. A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation. Int J Womens Dermatol 2017; 3: 6-10. 

4. Chan K H, Liang C, Wilson P, Higgins D, Allen G C. Long-term safety and efficacy data on botulinum toxin type A: An injection for sialorrhea. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2013; 139: 134-138.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek