Barion Pixel

Kollagén szerepe a hajnövekedésben

Ha gyenge, fakó, vékony a hajad, vagy ha hajhullással küszködsz, valószínűleg már Te is végeztél egy kisebb kutatást ezek okairól és a lehetséges megoldásokról. A kollagén egy fontos eleme lehet ennek az igen összetett és sokoldalú problémának. Most bemutatjuk,  hogy miért.

A kollagén szerepe

A kollagén egyfajta fehérje. Ez az emberi test egyik alapvető szerkezeti építőköve, amely fontos szerepet játszik a bőrben, az ízületekben, a csontokban és a hajban. A kollagén a szervezetünkben is termelődik, de idővel a saját termelés mennyisége csökken. Ahogy a kollagénraktáraink kimerülnek, gyakran ráncok, ritkuló haj és más kellemetlen fizikai állapotok, például ízületi fájdalmak jelennek meg. 

Arról már biztosan Te is hallottál, hogy a kollagén miként járul hozzá az egészségesebb bőr és ízületek támogatásához – de mi a helyzet a hajjal? 

Most bemutatjuk, hogy ez a csodás fehérje miként segíti a haj egészséges növekedését.

Halkollagén a hajadnak, málna ízű halkollagén italpor hialuronsavval, c-vitaminnal és édesítőszerekkel

A kollagén segíti a hajnövekedést?

A hajhullás közvetlenül összefügg a szervezetünk saját kollagén készletével. Ez az oka annak, hogy sok férfi és nő hajszálritkulást, vagy erős hajhullást tapasztal az életkor előrehaladtával. Bár magában a hajszál külső rétegeiben csak kis mennyiségű kollagén található, a kollagén mégis kulcsszerepet játszik a hajhagymák egészséges működésének fenntartásában. A kollagén erősen hozzájárul a dermisz – a bőr középső rétegének – rugalmasságához, szerkezetéhez és erősségéhez, pontosan ott, ahol a hajhagyma található. A hajhagymák a szükséges mennyiségű kollagén nélkül nem kapnak kellő szerkezeti támaszt, így elgyengülnek.

A hajsználak kollagénkötődéseit megmutató ábra, ahogyan a hajhagymák csatlakoznak a fejbőr rétegéhez

A kollagén közvetlenül nem ösztönzi vagy gyorsítja a haj növekedését, de közvetetten hozzájárul az egészségéhez: alapvető szerepet játszik a hajnövekedésben azáltal, hogy kibéleli a hajhagyma belső zsákját, valamint támaszt ad a bőr irha rétegének, amelyből a hajszál nő, így szerkezetileg szilárd, rugalmas és erős alapot biztosítva az új hajszálaknak. A haj anagén (növekedési) szakaszában a hajhagymát körülvevő kollagén mennyisége is növekszik és megvastagodik – így elegendő szerkezeti támaszt biztosít a hajhagyma számára az új haj kialakulásához. 

Ahogy a hajhagyma a katagén állapotba ér, már két kollagénréteget veszít el. A növekedési szakaszban ezek a rétegek újra nőnek, egyfajta tartószerkezetként szolgálva a hajhagymák újbóli fejlődését, fenntartva a hajnövekedés egészséges ciklusát.

Kollagénpótlás

Viszonylag kevés tanulmány létezik még a kollagén hajra gyakorolt pozitív hatásainak alátámasztására, de az eddig meglévő vizsgálatok eredményei ígéretesek. Ezek szerint a  kollagén egy olyan antioxidáns, amely képes felvenni a harcot a szőrtüszőket károsító szabad gyökök ellen. A kollagén fajtáiról és hasznosulásáról itt olvashatsz bővebben: Hal vagy marha kollagén. Melyiket válasszam?

Ha a kollagén készletek kimerülése vagy a hajhagymák károsodása miatt ritkul a hajad, a kollagén pótlás remek eredményt hozhat. A kollagén már bizonyított a bőrre gyakorolt hatásait tekintve, ebből következik, hogy a kollagén-kiegészítők a fejbőr bőrének egészségét is javítják, amellyel hozzájárulnak az egészségesebb, vastagabb, dúsabb hajkoronához.

A fejbőr és a hajhagymák rétegeit bemutató ábra

Mint minden kiegészítő esetében, a hatások személyenként változhatnak. Érdemes több hónapig kollagént szedni, hogy látható eredményt érjünk el a haj egészségét tekintve.

Építsd be az étrendedbe!

Az étrendből származó kollagénbevitelt is növelheti, ha több természetes kollagént tartalmazó ételt fogyasztasz. Néhány kollagénben gazdag élelmiszer:

  • Csirke 
  • Lazac 
  • Tojásfehérje
kollagénben gazdag ételek, például halak, tojás, zöldségek

A kollagénszinted fenntartásához kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott, egészséges életmód. Egyes életmódbeli tényezők (pl. dohányzás, magasan feldolgozott élelmiszerekben és cukorban gazdag étrend, stressz) befolyásolják a szervezet kollagén-termelő képességét, amely lehet az egyik oka annak, hogy a haj idővel elvékonyodik.

A kollagén elsősorban három nem esszenciális aminosavból áll: prolinból, glicinből és hidroxiprolinból. A prolin, a keratin fő összetevője is, a hajunkat és körmünket alkotó aminosav. A prolinban gazdag kollagén fogyasztása biztosítja szervezetünknek a haj létrehozásához szükséges építőelemeket. A kollagén külső pótlása extra adag kollagént ad szervezetednek. Ha úgy érzed, hogy a táplálkozással nem tudod folyamatosan biztosítani a megfelelő mennyiségű kollagént, válassz kollagén-kiegészítőt! A HAIRBOOM Beauty Drink kollagén italpora 5000mg hidrolizált tengeri halkollagént tartalmaz hialuronsavval és C-vitaminnal kiegészítve, amelyek biztosítják a szervezetbe történő megfelelő beépülést. Isteni málna ízének köszönhetően pedig könnyedén beillesztheted a napi rutinodba!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek