Barion Pixel

Lehet összefüggés a koronavírus-fertőzés és a hajhullás között?

A válasz röviden: igen.

Az utóbbi időben sokan kétségbeesetten kerestek meg minket azzal a problémával, hogy ijesztő mértékű hajhullást tapasztalnak a COVID-fertőzést követő hónapokban. Ez egy új jelenség, ezt megelőzően nem találkoztunk ekkora tömegű, azonos kórelőzményű, hirtelen kialakuló hajhullástól szenvedő személlyel.

Sajnos a betegség lefolyását követően kialakuló szövődményekről és károsodásokról még nem rendelkezünk elegendő információval, de a hirtelen kialakuló hajhullás nagy valószínűséggel ide sorolható. A hozzánk fordulók elmondása alapján, az intenzív hajhullás hónapokkal később, akár 3-5 hónappal a koronavírus-fertőzésből való felépülést követően is megjelenhet. A hosszúnak tűnő időtáv ellenére valóban lehet összefüggés.

Tudtad, hogy minden lázat okozó fertőző betegségnek lehet ilyen utóhatása? Hogy ennek pontos okát könnyebben megértsük vizsgáljuk meg a hajnövekedés folyamatát.

Ez három szakaszból áll: Az anagén, a katagén, és a telogén szakaszból, melyek ciklikusan ismétlődnek. Az első szakaszban a keratin termelése folyamatos, így aktív növekedésnek indulnak a hajszálak. A második, azaz a katagén fázisban a hajnövekedés lelassul, a hajhagymák is erőtlenebbé válnak, majd idővel a hajnövekedés teljesen leáll. Ezt másnéven nyugalmi szakasznak is hívjuk. Végül a telogén fázisban a hajszál “elhal”, kihullik, majd egy új hajszál indul növekedésnek a helyén.

Néhány lázas megbetegedés és egyéb fertőzések is kiválthatnak átmeneti intenzív hajhullást, ugyanis ilyenkor kialakul a telogén effluvium állapot. Vagyis mindennek az okozója.

Mi az a telogén effluvium?

Nem közismert kifejezés, pedig előfordulása annál gyakoribb. Ez az állapot a hajszálak életének utolsó, kihullás előtti fázisára utal, amely normál esetben az összes hajszálunk 10-15%-át érinti. Ám a telogén effluvium esetén a nyugalmi fázisban lévő hajhagymák száma hirtelen nagymértékben megnő. Tehát mivel ez a kihullás előtti állapot, így a kihullás is fokozatosan intenzívebb és látványosabb lesz.

Tavasszal és ősszel egyébként is előfordul egyfajta szezonális hajhullás, amire a telogén effluvium állapot méginkább ráerősít, így könnyedén okozhat igen látványos problémákat. Ilyenkor hajszálakat látunk a párnán, az ágyban, de a fésülködésről vagy a hajmosásról inkább már ne is beszéljünk. Sokan arról számoltak be, hogy fésülködni is alig mernek, hiszen rémisztő látvány a csomókban hulló haj. Ez az intenzív hajhullás akár fél évig is eltarthat.

De mi köze ennek a COVID-hoz?

Kimerültek a hajhagymáink. Ahogy egy lázas megbetegedés után az egész szervezet, így a hajhagymák is olyan tápanyag-veszteségen mennek keresztül, amely könnyedén előidézheti ezt az állapotot.  A koronavírus fertőzés ráadásul a “megszokottnál” veszélyesebb állapot, amely az immunrendszerünket is sokkal inkább igénybe veszi. Ezt még tetőzi a megbetegedéseket sok esetben kísérő folytonos stresszhelyzetek, valamint a COVID alatti időszakban jellemző bizonytalanságérzet a mindennapokban. De ezek mellett előidézhetik még:

 • Fertőzések, magas láz
 • Pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés,
 • Cukorbetegség
 • Folyamatos stressz
 • Sokk
 • Depresszió
 • Kevés vas a szervezetben,
 • Gyógyszerek mellékhatásai,
 • Fogamzásgátló szerek használata,
 • Hormonális ingadozások
 • Stb.

Hogyan állíthatom meg a hajhullást?

Úgy tűnik, valóban kialakulhat intenzív hajhullás a koronavírus fertőzés okozta stressz és vitamin/tápanyag hiány miatt. Ha hasonlót tapasztalsz, nem kell egyből pánikba esned! A jó hírünk ugyanis az, hogy ebben az esetben szerencsére nincs szó a hajhagymák végleges elvesztéséről, azok csupán alvó fázisba kerülnek, mely állapotukban jól reagálnak hajvitamin szedésére, így a hajnövekedés jó eséllyel pár hónap alatt beindítható. Bár valóban ijesztőek a tünetek, de van megoldás!

A HAIRBOOM magas minőségű összetevőkből álló prémium hajvitaminja, a hajhullás eredendő okaira fókuszálva táplálja a hajhagymákat, ezzel biztosítva azok egészségét, erősségét, és a hajnövekedés beindítását.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek