Barion Pixel
Dús hajú hölgy a tengerparton

Nyári hajápolás tippek. Tudtad, hogy a napsugárzás nem csak a bőrödre veszélyes?

Az UV fény károsíthatja a hajam?

A rövid válasz  erre a fontos kérdésre: igen, az ultraibolya spektrumban levő fény, beleértve az UVA és az UVB fényt is, súlyosan károsíthatja a hajad egészségét. A nyári hajápolás tippek előtt érdemes megnézni, milyen tényezők károsíthatják a hajad nyáron!

Mindenhol látjuk/halljuk, hogy a nap milyen súlyos, visszafordíthatatlan problémákat okozhat a testen. Manapság szinte minden strandtáskában megtalálható a naptej, hiszen tudjuk: a nap veszélyes lehet a bőrre. Nagyon helyesen, óvjuk a testünket, szemünket a naptól, de mi a helyzet a hajunkkal? Erre kevesen hívják fel a figyelmünket, és a köztudatban sem igazán szerepel, hogy milyen súlyos károkat okozhat a napsugárzás a hajunkra nézve is.

Pedig, a fény ezen spektrumának radiológiai tulajdonságai nemcsak az egyes hajszálakat és a tüszőket pusztíthatják el. Megbonthatják a fehérjekötéseket (ezek fényt és erőt eredményeznek a hajnak), és elhalványítják a haj saját vagy a hajfesték általi pigmentációját. Bőrrák a fejbőrön is kialakulhat, mivel a haj nem nagy védelmet nyújt a fejbőr számára, így itt is károsodások fordulhatnak elő.

Hajápolás tippek nyáron, erős napfény mellett

Miért károsíthatja a nap a hajam?

A nap által okozott kár nagy része egyszerűen az egészséges, természetes olajok elpárolgásából származik. A hő és a közvetlen UV-sugárterhelés miatt ezeknek az olajoknak a nagy része elpárolog a hajunkról és fejbőrünkről, ezzel eltávolítva a nedvességet és a hajunk természetes fényét. Ez rövid távon szárazzá, töredezetté teheti a hajat, de elhanyagolva ezt a témát viszont komoly károkat okozhat hosszú távon, mint pl.: a hajszálak jövőbeli növekedésének megakadályozása.

Az ultraibolya sugárzás szintén fontos tényező lehet. Ugyanis ez további nedvességet vonhat ki a hajból és a fejbőrből,  valamint megbéníthatja az új kutikula képződését is. A kutikula nem más, mint a haj külső fedőrétege, amely a hajszál belsejének védelmét szolgálja. A kutikula felelős tehát a külső károsító hatások elleni harcért, így gondoljunk csak bele, mi történik amikor megsérülnek ezek a fontos szerepet játszó pórusok.

További káros tényező, hogy a nap sugarai megváltoztathatják a haj színét adó pigmenteket, így a hajunk színvesztése jelentős lehet, amely kifejezetten érvényesülhet a festett hajnál. Gondoljunk csak egy napon hagyott sötét ruhadarabra, a nap hatására mennyire ki tud fakulni. Ugyanez történik a hajunkkal is. 

Azonban ez nem csupán esztétikai probléma lehet, ugyanis idővel a hajban jelen lévő fehérje- és keratinkötések is károsodhatnak a folyamatos sugárzás hatására. A fehérjekötések szerepe megint csak jelentős, hiszen ezek biztosítják a haj rugalmasságát, fényt és erőd adnak neki, valamint ellent állnak a különböző súrlódásoknak, és széthasadásoknak, amelyek a hajat érik nap mint nap.

Ezek a hajápolás tippek segítenek megóvni a hajad szépségét nyáron is:

Védd a naptól!

A napkárosodott haj legjobb prevenciója egy roppant egyszerű és mégis a leginkább hatékony megoldás lehet. Kezdd a hajad védelmét egy kalap viselésével, lehetőleg egy széles karimájú és az összes hajat lefedő kalappal. A kalap jelentős védelmet nyújt a fejbőrnek és a hajnak a nap általi károsodásokkal szemben. 

Ápold kívülről! 

Számos sampont és balzsamot gyártó cég is felfigyelt már a nap hajat károsító hatásainak tényezőire. Ezért a piacon találkozhatunk olyan hasznos napvédő készítményekkel, amelyeket mindenképp érdemes magunkkal vinni, ha közvetlen napfénynek tesszük ki a hajunkat. De akár magunk is összeállíthatunk egy hajvédő szérumot, ha egy kisebb spray palackba vizet keverünk el kevés naptejjel. Ezt használva napozás közben, elkerülhetjük a későbbi károkat a hajunkon és fejbőrünkön.

Tápláld belülről! 

A haj belső táplálása a legfontosabb tényező a hajápolás tippek között.  Akár prevencióról, akár a haj helyreállításáról van szó mindenképpen szükséges megfelelő vitaminokkal belülről táplálni a szervezetet, és ezáltal a hajszerkezetet. A hajszálak védelmének érdekében a megfelelő belső hidratációra, a fehérjekötések megtartására fontos összpontosítani, kifejezetten a nyári hónapokban, amikor a haj fokozottan ki van téve a külső károsító tényezőknek.

Napi 2 kapszula HAIRBOOM-mal gondoskodhatsz a hajad legmegfelelőbb belső védelméről a benne található vitaminkomplexumnak köszönhetően. A prémium összetevők biztosítják szervezeted számára a szükséges vitaminellátmányt, így több téren is érezheted a pozitív változást amellett, hogy véded is azt. A kapszulákban található összetevők elősegíthetik a károsodott hajszerkezet helyreállítását, a haj és bőr normál állapotának fenntartását, a hajhullás lassítását és a haj gyorsabb növekedését.

Találd meg a számodra legjobb csomagot a hairboom.hu/shop oldalon!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek