Barion Pixel

A legnagyobb tévhitek a striákról

Striák. Mindannyiunknak megvan mi is ez, sőt a legtöbben már sajnos személyesen is találkoztunk vele. De hogyan, és miért jelentkezhetnek ezek a nem kívánt “terhességi csíkok” a bőrünkön?

A bőr hirtelen változásánál a kötőszövetek, kollagénszálak túl gyorsan kezdenek nyúlni és ennek hatására megszakadnak. Ezek hegesedésnek indulnak, amelyek a bőr felső rétegében jelennek meg apró (vagy nagyobb) csíkok formájában. Ezzel komoly kellemetlenséget, és sokszor önértékelési problémákat okozva viselőinek.

Szülés utáni repedezett bőr a hő hasán

Az alattomos kis tigris csíkokat a népesség több mint 80%-a tapasztalja meg magán élete egy bizonyos pontján. Kialakulásáról, kezeléséről, megelőzéséről, valamint a róluk elterjedt legnagyobb tévhitekről olvashatsz most!

Csak nőknél fordulhatnak elő

Na, ezt gondoljuk át újra! Ez egy régóta elterjedt hiedelem. De oszlassuk is el gyorsan ezt a tévhitet, hiszen a stria nem diszkriminál a nemek alapján!

Az igaz, hogy a nőknél jellemzőbb inkább, ennek oka pedig többek között a terhesség alatt hirtelen megnyúló bőr, valamint a nőknél gyakrabban előforduló fogyás-hízás effektus. Ráadásul a férfiaknál a bőr alatti zsírréteg is vékonyabb, a kollagénrostok pedig erősebbek. Így érthető módon ezek nehezebben is szakadnak meg, tehát a striák is nehezebben alakulnak ki. 

De ettől függetlenül a férfiaknál is jelenhetnek meg ugyanúgy csíkok, kifejezetten azoknál akik testépítéssel foglalkoznak, vagy hirtelen híznak, esetleg tinédzserkorban gyorsabban nyúlnak, mint amennyire a bőrük képes követni a változást.

Még egy érdekes tény: a stria örökletes. Akár női vagy férfi bőrről beszélünk, a genetika nagyban hozzájárul, hogy kinél, milyen intenzitással jelennek meg ezek a csíkok. Vagyis azoknál akiknél a családban többen is küzdöttek striákkal, náluk a kialakulásának valószínűsége is magasabb.

Fogyással eltűnnek

Mivel a hirtelen súlygyarapodás a stria kialakulásának egyik oka, ezért sokan azt remélik, hogy fogyással megszüntethetik. Rossz hír. A hegek sokkal mélyebben gyökereznek a bőr rétegeiben. Legtöbb esetben maradandóak, legfeljebb a színük halványodhat az évek alatt, tehát sajnos a súlycsökkenés nem vonhatja vissza a bőr mélyebb rétegében elszenvedett károkat.

Csinos, feszes bőrű mosolygós hölgy

A vékony testalkatúaknál nem jelennek meg.

Ha a striákról beszélünk, szinte rögtön mindenkinek a gyors súlygyarapodás jut eszébe, majd egyből a vastagabb testalkatú emberekre asszociálnak. Ez azonban nem zárja ki, hogy a vékonyabbak megúszhatnák mindezt, ugyanis a bőr nyúlása jelentkezhet akárkinél komolyabb hízás nélkül is. 

Az egyes striákat okozó életszakaszok mint pl. A pubertáskor, vagy éppen a jelentős súlycsökkenés, esetleg a terhesség, valamint a genetika és a hormonális változások bármilyen testalkatú embereket érinthetnek.

A STRIÁK Nem kezelhetőek.

Az igaz, hogy sajnos nincs egy bizonyos mágikus gyógymód. Célzott, megfelelő kezelések azonban képesek változtatni az erősségükön, egy idő után szépen elhalványodhatnak, de teljesen eltűnni már nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak. 

Először rózsaszín vagy piros színűek is lehetnek, de később, mint bármilyen más heg, egy finomabb ezüstös-fehér színre fakul. Persze azért ezeket sem szívesek viseljük a testünkön! 

Mára már elérhetőek professzionális lézeres kezelések, valamint mikrodermabrázió terápiák kifejezetten striákra. Viszont ezek eredményességére sincs garancia, és az áruk is igen magasak.

Hidratálj! Hidratálj! Hidratálj! A hidratáció az egyik legfontosabb tényező már az első látható jeleknél. Minél előbb kezded el, annál nagyobb az esélyed a kezelés sikerességére. Ha külső kezelésről beszélünk a striák elleni krémek egy megfizethető, kényelmes és hatékony alternatíva lehet, hogy a bőr megkapja a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat.

De mit tehetsz még?

A striák kialakulását nem lehet befolyásolni.

Teljes mértékben kiküszöbölni nem tudjuk, azonban a kialakulásának esélyét befolyásolni lehet. Bár mindez nagyban függ a genetikától, a hormonoktól, valamint az egészségtelen étrend, és egyes gyógyszerek, pl. A szteroidok is növelik a striák kialakulásának lehetőségét. 

Striák a hasi tájékon, a viselője szívet mutat az elfogadás jeleként

De akkor mit tehetünk? Az egyetlen megoldás a megelőzés, ugyanis a hízás elkerülésével,  a folyamatos sportolással, az egészséges táplálkozással, a megfelelő vitaminok fogyasztásával (C, E-vitamin, cink, fehérje), és külső-belső hidratálással igenis elkerülhető a szétrepedezett bőr.

Tehát ez nem csak nők, nem csak terhesek, nem csak vastagabb testalkatúak problémája. Akárkin megjelenhetnek, és ha kiküszöbölni nem is, de a megjelenésük esélyének csökkentésén lehet dolgozni. Mivel a kollagén nélkülözhetetlen a bőr rugalmasságának megtartásában, ennek hiányában a bőr megereszkedik, sokkal sérülékenyebbé válik és jóval nehezebben regenerálódik.

A jó hír, hogy ezt pótolhatjuk! A kollagén természetes kialakulását könnyedén növelhetjük a szervezetben a HAIRBOOM Beauty Drink halkollagénnel. Ez a csodaital nem csak a bőr állapotát javíthatja látványosan, de gyorsíthatja a sebgyógyulást, tekintettel, hogy szinte azonnal beépül a szervezetbe. 

A bőr kirepedezésének elkerülésében és a striák kezelésében is segítségedre lehet a rendszeres halkollagén bevitel. Terhesség és szoptatás alatt is  bátran fogyaszthatod!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek