Barion Pixel
Kihullott hajszálak a fésűben

Mit tehetsz a hajhullás ellen? Mik a hajhullás okai?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy maga a hajhullás egy tünet, amely mögött többféle más betegség, hiányállapot, rendellenesség fordulhat elő a szervezetben. Tehát nem egy különálló betegségről van szó.

Fontos tisztázni, hogy természetes hajhullás mindenkinél jelen van, különösen ősszel, illetve tavasszal. A kihullott hajszálak helyére normál esetben újak nőnek a hajhagyma kisebb pihenőjét követve. Megijedni tehát nem minden esetben kell, ez a hajhullás ugyanis természetes dolog egy adott mértékig.

Azonban érdemes felfigyelned erre a jelenségre, és időben tenni a hajhullás ellen. Különösképpen akkor, ha napi 60-100 hajszálnál is többet találunk a fésűben, mosdókagylóban, párnán, stb., és a helyükre nem nőnek újak. A hajvesztés ilyenkor maradandó lehet, ugyanis, ha a hajhagyma is elpusztul, abban az esetben már nem tud új hajszálakat létrehozni.

A hajhullás okai lehetnek:

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya

A nem megfelelő táplálkozás, ezáltal a nem megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitel is erősen befolyásolja a haj szerkezetét, a haj hullását. A mai felgyorsult világban nehéz erre maximálisan odafigyelni, hogy mindig megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert fogyassz. Ilyen esetekben ajánlott mindezt más forrásból pótolnod. Ez a leggyakoribb probléma, ezért a hajhullások túlnyomó többségében megoldás lehet egy komplex, magas minőségű, megfelelő szakértelemmel fejlesztett hajvitamin használata.

Örökletes tényezők

Az örökletes hajhullás/kopaszodás esetén az androgén hormonokra a hajhagymákon lévő receptorok fokozottabban érzékenyek. Ez általában a férfiaknál jellemző, kifejezetten az életkor előrehaladtával a homloknál vagy a fejtetőn.

Hormonális problémák

Változó korú nők esetében is okozhat hasonló tüneteket az androgén hormonok emelkedett szintje, vagy az ösztrogén hormon szintjének csökkenése.

Hajviselet

A haj ritkulását, töredezettségét a hajviselet is nagyban befolyásolhatja. A gyakran összekötött, szoros hajviselet olyannyira húzza a hajszálakat, hogy akár a hajhagymák elsorvadását is okozhatja. Ez a folyamatos terhelés szintén hajvesztéshez vezethet. Nem beszélve a hajszárító, hajvasaló, és különféle hajformázó eszközök gyakori használatáról, amelyek szintén roncsolják a hajad külső fedőlemezét. A hajfesték, mint vegyi anyag ugyanúgy károsíthatja a haj szerkezetét, illetve a fejbőrön allergiás reakciót válthat ki.

Gyulladás a szervezetben

A krónikus gyulladások, pajzsmirigy működési zavarok, kezeletlen fogászati megbetegedések, cukorbetegség is eredményezhetik a hajvesztést. Ezek kizárása elsődleges fontosságú és minden esetben orvosi konzultációt igényel.

Hajhullással küszködő stresszes nő

Stressz okozta hajhullás

Sokszor hallhatod, hogy minden megbetegedés alapja a stressz. Az ember ugyanis még mindig arra a hirtelen jött stresszes állapotra van “bekódolva”, mint amikor a vadállatok elől kellett menekülnie. Ekkor a szervezetünkben az összes energia ennek a problémának a megoldására fókuszál, elvonva minden másról a figyelmet, vagyis az immunrendszer megfelelő működéséről is.

A modern emberi korban azonban a tartós stresszes állapot sajnos igen gyakori, ekkor a “menekülő” mechanizmusok indulnak el a szervezetben. Egyes hormonok termelése fokozódik, emelkedik a vérnyomás, és az izmok folyamatosan megfeszülnek. A bőrbe is kevesebb tápanyag jut, ami károsíthatja a bőr és a haj állapotát is. Ennek a hiányállapotnak a válaszául pedig a hajad hullani kezdhet.

Továbbá okozhat még hajhullást mellékhatásként néhány gyógyszer, nőgyógyászati problémák, vagy például gombás fertőzés a fejbőrön.

Mit tehetsz a hajhullás ellen?

Mint számos más, szervezetünket érintő probléma esetén, itt is érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a megelőzésre. Amikor a már kialakult hajhullást szeretnéd kezelni, fontos, hogy több téren foglalkozz a tényezőkkel. A kiváltó okok megszüntetése az elsődleges cél. Ha jelen van alapbetegség a hajhullás mögött, akkor először annak kezelésével kell kezdened.

Azonban számos olyan tényező van, amelyre hatással lehetsz, például hajformázó eszközök elhagyása, hajfestés elhagyása, UV sugárzás kerülése, megfelelő minőségű külső ápolás, táplálkozási szokások megváltoztatása, komplex, prémium minőségű étrend-kiegészítő alkalmazása.

Semmiképp sem feledkezhetsz meg a szervezeted, fejbőröd, és a hajad megfelelő ápoltságáról, amikor a hajhullás okait keresed. Ma már köztudott, hogy nem elég külsőleg ápolni a hajad, mindennek az alapja a “belső ápoltság”, amelyet türelmesen és hosszú távon kell kezelned. A fejbőr, a hajhagymák, és a hajszálak szerkezetének megfelelő állapotának fenntartását csak így érheted el.

Csinos nő, aki nem küzd a hajhullás problémával

Számos olyan összetevő áll rendelkezésedre, amely segítségünkre lehet ebben, és amely elengedhetetlen fontosságú az egészséges hajkoronához. Ilyen például a biotin, amely kétségkívül a hajvitaminok legfontosabb összetevője, vagy például a szerves vas, az A-vitamin, illetve a szerves cink. Szerencsére mindezek, és még jó pár nélkülözhetetlen összetevő megtalálható a HAIRBOOM hajvitaminban. Erről részletesen itt olvashatsz.

Magyarországon nincs a HAIRBOOM-nál magasabb biotin tartalommal rendelkező hajvitamin, melynek speciális összetételét szakértő gyógyszerészek fejlesztették ki, ezért a fentebb felsorolt problémák kezelésére mindenképp javasolt a kúraszerű alkalmazása.

Ha érdekel, hogyan segíthet a hajhullás megállításában, hogyan indíthatja be a haj növekedését és hogyan teszi egészségesebbé a hajkoronád, olvasd el a HAIRBOOM-ot megalkotó vezető gyógyszerész interjúját!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek