Barion Pixel
Nő hajmosás után a kádban ül

Hajápolási tippek: tedd, ne tedd!

1. NE TEDD! Gyakori hajápolási “hibák”

A hajkorona a nők ékessége, így nem csoda, hogy legtöbbjük kiemelt figyelmet fordít haja megjelenésére. A hajápolással kapcsolatban azonban számos problémafaktor is jelen lehet. Összeszedtünk néhány gyakori hajápolási rutint, amelyeket ha elkerülsz és szem előtt tartasz, már lényegesen sokat teszel a hajad egészségének megőrzéséért.

A hajtípusnak nem megfelelő hajápolási szerek használata

A nem megfelelő hajápolási szerek előidézhetnek rövid vagy hosszútávú hajproblémákat. Könnyedén az ellenkezőjét válthatjuk ki annak, mint amit szeretnénk elérni. A nem megfelelő hajápolási rutin leggyakoribb jelei az érzékeny, viszkető, esetenként piros, gyulladt fejbőrön, zsíros  vagy korpás hajon mutatkoznak meg. A hajápoló szerek alkalmazása során fontos jó minőségű, az egyéni hajszerkezetnek megfelelő, kis mennyiséget felvinni a hajra, tehát a minőség az elsődleges szempont, nem pedig a mennyiség.

Hajbalzsam használata hajmosás után

Túlzásba vitt vagy elhanyagolt hajápolás

Egyik sem jó. Természetesen szüksége van a hajnak különböző ápolószerekre, ez nem kérdés. Fontos, hogy a haj külső és belső forrásból is megkapja a szükséges tápanyagokat, ezért semmiképpen sem javasolt megfeledkezni a rendszeres hajápolásról. A lényeg a mértékletesség. A mindennapos hajmosás, a túlzott sampon- és balzsamhasználat, vagy a különböző ápolószerek, olajok előírtnál nagyobb mennyiségű használata egyszerűen csak elnehezíti, kiszárítja a hajszálakat, melyektől az elveszti a természetes nedvességtartalmát, valamint növeli a fejbőr faggyútermelését ahelyett, hogy ápolná azt.

A hajvasaló, hajsütővas, hajszárító rendszeres, és túlzott használata.

Nyilván egyértelmű, hogy ezen készülékek egyike sem a hajápolásért felel. Viszont a hajformázás sokszor elkerülhetetlen a mindennapokban, így amit tehetünk ilyenkor, hogy csökkentjük a hő hajra gyakorolt káros hatásait. Ezeket hővédő spray-vel, olajokkal tudjuk megvalósítani. A hajszárítás, hajvasalás előtt fújjuk be a hajat, ez megvédi azt, és megkönnyíti a hajformázási folyamatokat.

Kevesen tudják, hogy a balzsam, hajmaszk túl nedves hajra történő alkalmazása akadályt képezhet az egyes tápanyagok és a hajszálak között. Ezért, ha teheted, ne a tus alatt balzsamozz! Érdemes törölközőszáraz hajra felvinni a készítményeket, ezzel elősegítve azok beépülését, majd ezt követően öblíteni.

Modell zuhany alatt mossa a haját

Ha túl forró vízzel mosunk hajat, kiszáradhat a fejbőr és növekszik a faggyútermelés. A hajmosást ideális langyos, az utolsó öblítést pedig akár hideg vízzel elvégezni.

A súlyosan roncsolódott, töredezett hajvégeket “mentegetjük”. Sajnos ezekre az egyetlen megoldás az olló. A legtöbb nő félt egy-egy centit is elveszíteni a hajából, ezért kerüli a rendszeres egészségügyi hajvágást. Pedig éppen ez is lehet az oka, amiért nem nő a haj, ugyanis folyamatosan feljebb és feljebb törik a hajvég. Érdemes megjegyezni, hogy ha egészséges, hosszú hajra vágyunk, akkor elkerülhetetlen időközönként egy frissítő hajvágás, így megszabadulhatunk a fáradt, száraz, eltört hajvégektől.

Hirtelen hajszínváltás. Általában a sötétből világos hajra való átváltáskor jelentkezhetnek súlyos problémák a hajnál, ha ez a folyamat nem szakember segítségével, és egyik napról a másikra történik. Rettentő nagy károkat lehet okozni egy agresszív világosítással, amely csak évek múltával tud helyreállni.

Túl szorosan viselt hajgumi. A rendszeresen túlzottan erősen megkötött haj a hajgumi vonalában erősen roncsolódhat, töredezetté válhat. 

Nem megfelelő UV védelem. Nyáron akárcsak a bőrünk, úgy a hajunk is képes károsodni, így szárazzá, fakóvá, élettelenné válhat a haj. Ennek elkerülése érdekében ajánlott napvédővel ellátott hővédő spray használata.

A lista ezzel persze nem ért véget, de ha már erre a “néhány apróságra” odafigyelsz, mindenképp fontos lépéseket teszel a hajad egészségéért. 

Hosszú hajú nő a távolba mereng

2. TEDD! A következő néhány egyszerű dolgokra viszonylag kevés figyelmet fordítunk, viszont annál fontosabb a szerepük a haj növekedésében és egészségében.

Táplálkozás és egészséges haj. Van összefüggés? 

Természetesen igen. Az egészséges, ragyogó, dús hajszerkezet eléréséhez nem elég csupán kívülről ápolni a hajat. A haj egészsége és növekedése lényegesen nagyobb mértékben függ a belső táplálástól, amelyet megfelelő tápanyagtartalmú ételek és étrend-kiegészítők segítségével adhatunk meg a szervezetünknek. Ez a hajnövekedés nélkülözhetetlen alapja.

Az egészséges hajszerkezet alapja az egészséges hajhagyma, ugyanis ide érkeznek a tápanyagok, innen indulnak a hajszálak növekedésnek, tehát érthető módon, ha nincs elég, és jó minőségű tápanyag a szervezetben, a hajhagymák elgyengülnek, így a hajszálak is gyengék, sérülékenyek lehetnek, vagy rosszabb esetben kihullanak.  

Az egyik legfontosabb vitamin a hajnövekedés tekintetében a biotin. A biotin a szépségvitaminok alapja, hiszen hozzájárul a haj, a bőr, és a köröm egészségének fenntartásához. A biotinhiány egyértelműen megmutatkozhat a száraz, töredezett, elgyengült hajszálak megjelenésével.

A HAIRBOOM hajvitamin kapszulái a lehető legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a biotint, továbbá olyan fontos vitaminokat, mint az A- és B-vitaminok, amelyek szintén elengedhetetlen összetevők a haj egészséges növekedésének szempontjából. Ezek a vitaminok komplex módon, egymás beépülését és hatását segítve, a legjobb kombinációban segítik hozzá a hajat a megfelelő vitaminellátmányhoz és ezáltal a növekedéshez.

Diagnosztizáld a hajad!

Női diagnosztizálja a saját haját

A megfelelő készítmények kiválasztása elsődleges szempont a hajápolás során. Mivel eltérő hajtípusok vannak, ezért más-más készítmények jelenthetnek megoldást az egyes hajtípusok számára.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy diagnosztizáljuk vagyis ismerjük fel, hogy a hajunk milyen hajtípusba sorolható. A három fő típus a normál haj, a száraz, töredezett haj, valamint a zsíros haj. Ennek felmérésére kérhetjük a fodrászunk, esetleg bőrgyógyász, gyógyszerész vagy a  háziorvosunk segítségét.

Ha ezt tudjuk, lényegesen egyszerűbb dolgunk lesz a megfelelő készítmények kiválasztását illetően, és célirányosan kereshetjük azokat a hatóanyagokat, amelyekre érdemes összpontosítanunk. 

Hajápolási szerek vásárlása és használata. Mire figyelj oda amikor választasz?

Általánosságban a zsíros haj gyakoribb hajmosást igényel, ezért érdemes könnyű sampont választani, ami gyakori hajmosásra alkalmas. A töredezett, gyenge hajszerkezet kezelésére glicerin-és kollagén tartalmú készítmények alkalmazása javasolt, míg a festett haj aminosav tartalmú sampont igényel, amely táplálja a festés által károsodott hajszerkezetet.

Sok esetben a már kialakult probléma tartós fennállásánál kapunk észbe és keresünk azonnali megoldást ennek megszüntetésére. Érdemes azonban időközönként megvizsgálni a fejbőrt, a hajszálakat, és az esetleges problémák első jeleinél a szükséges készítményeket alkalmazni, így jó esetben visszafordítható a folyamat az egészséges haj és fejbőr irányába.

Természetesen a probléma felderítése egy több összetevős folyamat. A hajunk egyből jelzi, ha a szervezetben valami nem a megfelelő módon működik. Pl.: lehet, hogy a fejbőr enyhébb megfázása okozza a korpásodást, amely egy korpásodás elleni készítménnyel könnyedén megszüntető.

Azonban ha régóta, és folyamatosan fennáll ez a probléma, érdemes egy orvosi konzultáció során feltárni a lehetséges okokat. Ugyanis, ha más, komolyabb ok áll a probléma hátterében, a legjobb készítmények használata sem biztos, hogy eredményes lesz.

Összefoglalva, diagnosztizáljuk a hajszerkezetünket, majd ennek megfelelő készítményt alkalmazzunk. Ha adott idő alatt nem látunk javulást a felmerülő problémánkra, keressük fel kezelőorvosunkat.

Fodrász hajápolási tippeket ad a vendégének

Hajmosás. Hogyan érdemes?

A hajmosási szokások egyénenként eltérőek. Ennek oka, hogy minden hajtípus és hajszerkezet más-és más, így nem lehet mindenki számára megfelelő alternatívát ajánlani. Általánosságban hetente 2- 4 hajmosás az átlagos a hölgyek körében. Ez persze függ a haj mennyiségétől, hosszúságától, állagától, az esetleges hajproblémáktól, mint pl: túlzott zsírosodástól, vagy épp ellenkezőleg száraz, korpás fejbőrtől, és még számos más tényezőtől.

A “jó” hajmosás alapja pedig nem más, mint az alaposság. A hajtípusnak megfelelő sampon, és kondícionáló szerek használata, megtartva az arany középút szabályait. Vagyis ne vigyük túlzásba, és ne hanyagoljuk el ezen készítmények használatát. Érdemes rászánni az időt a hajmosásra, a fejbőrt samponnal alaposan bemasszírozva eltávolítani a rajta lévő szennyeződéseket kb. 3-5 percen keresztül.

A sampon kiöblítését követően használjunk balzsamot, amelyet szintén jól masszírozzunk be a hajszálakba, és hagyjuk hatni 10-15 percig. Ez nemcsak azért nagyon fontos, hogy lefedje a hajszálakat, hanem lényegesen megkönnyíti a haj kifésülhetőségét, így nem tépjük, húzzuk, sértjük azt a hajszárítás során. 

Ha van rá lehetőségünk, kerüljük a hajszárítót, és hagyjuk a hajat magától megszáradni. Fontos a jó minőségű fésű használata, ugyanis pl.: egy “drótkefe” rendszeres használata könnyen keresztbe húzza a haj egészségének megtartására tett hatalmas igyekezetünket.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek