Barion Pixel
A biotin hatása a szépségápolásban

A biotin hatása a szépségápolásban

Régóta ismerjük megannyi pozitív tulajdonságát a szépségápolás tekintetében. De, hogy milyen vitaminról is van szó, valamint pontosan mi a biotin hatása a bőrre, a körmökre, és a hajra, most részletesen kifejtjük.

Mi az a biotin, és miért ennyire nagy a jelentősége a szépségápolás területén?

A biotin, vagy másnéven H-vitamin, D-BIOTIN, B7 vitamin neveken is ismert vegyület mind ugyanazt jelölik. A B vitaminok csoportjába tartozik, és kiemelkedő jelentőségű az emberi szervezetnek a táplálék energiává alakítása során, a sejtek növekedésében és az anyagcsere folyamatokban.

Alapvetően a szervezetünk, azaz a bélflóra képes előállítani, azonban ez korán sem jelenti azt, hogy nem alakulhatna ki belőle hiány. Ugyanis gyorsan kiürül, és a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, de tudatos táplálkozással, táplálékkiegészítőekkel könnyedén lehetséges pótolni.

A szépségápolás területén régóta igen fontos, nagy jelentőségű vitamin a biotin a hajra, körömre, és a bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt.

Melyek a biotin pozitív hatásai?

A rendszeresen bevitt biotin hatása elsősorban az erős körmökön, egészséges, hosszú, dús hajkoronán és a ragyogó, kisimult bőrön mutatkozik meg. Ez a vitamin segíthet helyreállítani fejbőrünk, a hajszálak egészségét, megakadályozhatja a nagy mennyiségű, jelentős hajhullást. Újjáépítheti a hajszerkezetet, így a hajszálak erőssebbé, és ellenállóbbá válhatnak.

Olyan ételek, élelmiszerek amik magas biotin tartalommal rendelkeznek
Biotinban gazdag ételek

Mit tapasztalhatunk, ha nincs elegendő biotin a szervezetünkben?

A biotin hiány sok oldalról megmutatkozhat a szervezetünkben, külső és belső tünetekként egyaránt. A haj tekintetében pl.: hajhullás, élettelen, száraz haj, a fejbőr korpásadása, gyenge, töredezett hajszerkezet, kopaszodás, gyors őszülés, vagy akár a szemöldök, szempilla ritkulása is biotin hiányra vezethető vissza. Ilyen esetben a köröm is gyenge, könnyen repedező, a bőr pedig pattanásos, vagy épp ellenkezőleg, túlzottan száraz lehet. Előfordulhat bőrelváltozás, bőrgyulladás, vörös kiütések leginkább a száj környéki területeken.

Emellett, hiánya belső tünetekben is megmutatkozhat: okozhat fáradékonyságot, könnyű ingerlékenységet, izomfájdalmat vagy akár depressziót is.

Igen… Habár ez a vitamin kevesebb figyelmet kap, mint a köztudatban gyakran emlegetett vitaminok, mégis jelentősége annál nagyobb a szervezetünkre nézve.

Ezek a tünetek egyértelműen megmutatják, mikor kevés a biotin a szervezetünkben, így  fontos felfigyelni ezekre a jelekre, és adott esetben pótolni azt.

Tehát láthatjuk, hogy egy sok szempontból kiemelkedő fontosságú vitaminról van szó.

Vannak mellékhatásai?

Nincsenek bizonyított mellékhatásai. Sokan, egyéb táplálékkiegészítő készítmények alkalmazása során, más vitaminok mellékhatásait összekeverik a biotinéval, mint pl.: a zsíros, pattanásos, aknés arcbőrt, az ekcémát, a bőrszárazságot stb. Azonban a biotinnak ilyen, és ehhez hasonló mellékhatásai NINCSENEK!  A fenti tüneteket a különböző  táplálékkiegészítő készítményekben található cukrok, színezékek, és egyéb feleslegesen hozzáadott adalékanyagok produkálhatják.

A biotin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet pont annyit hasznosít belőle, amennyire szüksége van, a felesleg pedig vízzel együtt kiürül a szervezetből. Tehát a biotint ezáltal nem lehet túladagolni.

Hogyan juthatok hozzá? Mi tartalmaz biotint?

Magas biotin tartalommal rendelkező ételek
Miben található biotin?

Ezt a szervezet számára oly hasznos vitamint táplálék formájában is be tudjuk juttatni, ugyanis számos olyan élelmiszert találhatunk, amelyek tartalmazzák. Ilyenek pl.: máj, gomba, karfiol, tojássárgája, mandula, paradicsom, répa, mogyorófélék, dió , brokkoli, spenót, sóska, paradicsom, édesburgonya, avokádó, csicseriborsó, zöldborsó, hagyma. Ide tartoznak még a halfélék is.

Ezekből tehát érdemes minél többet rendszeresen fogyasztani, az egészség fenntartása, és a megfelelő mennyiségű biotin bejuttatása érdekében.

A szervezetünk számára szükséges mennyiségű biotint étrend-kiegészítő készítmények alkalmazásával könnyedén biztosíthatjuk.

Mennyi biotin található a A HAIRBOOM-ban?

A jó hír az, hogy HAIRBOOM hajvitaminba a lehető legnagyobb mennyiségű biotint tettük! A napi adag 2 kapszula, ami 5000 mikrogrammot tartalmaz. Ezen felül, a biotin hatásait jelentősen fokozó további vitaminok kerültek a kapszulákba. Ezek szintén fontos szerepet játszanak az egészséges, hosszú haj kialakításában és fenntartásában. Ennek oka, hogy a vitaminkomplexum úgy lett kifejlesztve, hogy a benne található vitaminok egymás beépülését segítsék elő, ezzel megalapozva a szemmel látható gyönyörű eredményt!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek