Barion Pixel

7+1 tipp @szofishaircare-től, amivel Te is tudatos hajápolóvá válhatsz

Ebben a blogcikkünkben a tudatos hajápolás vezető hazai social média személyiségét, a szofishaircare oldalt üzemeltető Gyulai Zsófiát kértük meg, hogy adjon pár rövid és egyszerű tanácsot a külsőleges hajápolás témakörében. A szofishaircare egy intenzíven növekvő, több, mint 30.000 fős instagram közösség, melyen Zsófi folyamatosan a tudatos hajápolás témakörében osztja meg hasznos tapasztalatait. Posztjai elkészítésénél minden esetben ügyel arra, hogy csakis tudományos vizsgálatokkal igazolt információkat és adatokat közöljön, így az oldala a témában történő tájékozódás hiteles forrásának tekinthető.

És most lássuk Zsófi tanácsait:

1. Moss helyesen hajat!

Meglepő, de a legtöbb ember nem helyesen mossa a haját. A hajmosást érdemes alapos fésülködéssel kezdeni, hogy a gubancmentes hajadon kezd el a tisztítási folyamatot. A hajmosás lényege a fejbőr megtisztítása, tehát a fejbőrünk típusához -ami lehet száraz, normál, zsíros vagy érzékeny – válasszunk megfelelő sampont. A samponozás megismétlésével tisztább végeredményt érhetsz el, ami a hajmosások közti időszakot is kitolhatja. Hogy ha szeretnél valamilyen aktív hatóanyagot tartalmazó sampont alkalmazni (mint amilyen a korpa elleni sampon is) vagy hamvasító sampont használni, azt érdemes a második samponozásra hagyni, hiszen így a megtisztított hajadon jobban fognak működni a termékek.

Hajmosás során koncentrálj a fejbőrödre, a hajadat ne dörzsöld át a samponnal, a hajhosszodnak annyi sampon elég, amit a leöblítéssel kap. Két hetente óvatosan átmoshatod samponnal a hajad is, csak ügyelj rá, hogy ne dörzsöld, ne bánj durván a hajaddal.

2. Mindig kondicionálj!

Egészséges hajat kondicionáló használata nélkül sajnos nem lehet elérni. Ha hajmosásnál csak samponozod a hajad, a végeredmény szálló, fénytelen haj lehet. A kondicionáló azon felül, hogy szebb frizurát eredményez, a hajadat is ellenállóbbá teszi a külső hatásokkal, például fésülködéssel szemben. Kondicionálót a hajtípusodnak megfelelően válassz: a vastagszálú hajra szánt termékek például elnehezíthetik a vékonyszálú hajat. Samponozás után a nedvesség óvatos kinyomkodását követően egyenletesen oszlasd el a hajhosszadon a kondicionálót vagy hajbalzsamot és várj 3 percet, hogy hasson a termék, majd öblítsd le.

3. Fésülködj óvatosan, megfelelő fésűvel!

A tudatos hajápolás sarkalatos pontja a fésülködés, hiszen bár nem köztudott, a fésülködés az egyik legnagyobb okozója a haj töredezésének. Az a feltevés, hogy százszor fésüljük át egy nap a hajunkat a szép hajkorona érdekében, abszolút téves, törekedni kell rá, hogy minél kevesebb fésülködéssel tartsuk fent a kócmentes frizurát. Ehhez egyenes haj esetében egy óvatos reggeli és esti fésülködésnek elégnek kell lennie, göndör hajúak pedig akár csak a hajmosások napjára is redukálhatják a fésülködések számát.

Fontos, hogy soha ne tépd a fésűvel a hajad, kezd a fésülködést a hajvégeid kibontásával és lassan, óvatosan haladj egyre feljebb a hajhosszadon.

Hajkeféből olyat válassz, ami nem tépi a hajad és nem karcolja a fejbőröd, valamint ügyelj rá, hogy tisztán tartsd a fésűidet, hiszen a koszos hajkefék is hozzájárulhatnak a haj korábbi újrazsírosodásához.

4. Hajmosások között is ápold a hajad!

A hajápolás sajnos nem ér véget a hajmosással. A hajmosáskor felvitt kimosandó kondicionáló hatását pár nap után már nem fogod érezni, így érdemes hajmosások között is kondicionálnod a hajad nem kimosandó kondicionálókkal, hajkrémekkel, olajokkal. Ezeknek a termékeknek a használata a kifésülést is könnyíti és biztonságosabbá is teszi, valamint szebb, fényesebb frizurát eredményez.

5. Ne becsüld alá a hővédelmet!

Az egészséges frizura legnagyobb ellensége a hő, már 47°C fok feletti hőmérséklet is károsíthatja a hajszerkezeted. Próbáld minél kevesebbszer hőformázni a hajad és ha mégis elengedhetetlen, használj hozzá mindig hővédő termékeket.

6. Ne hagyd sokáig vizesen a hajad!

Ez egy nagyon nagy dilemma szokott lenni: szárítsuk vagy ne szárítsuk a hajunkat? Melyikkel teszünk neki jobbat?

Ökölszabály szerint, ha a hajad 1 óra alatt nem tud magától megszáradni, akkor érdemes megszárítani. Nedvesen a hajad nagyon sérülékeny, így ügyelj rá, hogy ne csavargasd, ne kösd fel és ne feküdj le aludni ilyenkor!

A hajszárítás során a hő, a szárító kócolása, valamint a fésülgetés károsíthatja a hajat. Ha növeszted a hajad és extrán szeretnél rá vigyázni, szobahőmérsékletű levegővel szárítsd a hajad fésülgetés nélkül és használj előtte erre a célra szánt hajkrémet.

7. Hajviseletek

A szoros hajviseletekkel sokat tudsz ártani a hajadnak, így érdemes inkább az esetek nagy részében a kímélő hajviseleteket preferálni. Például a szoros magas copf vagy konty azon felül, hogy a hajhosszt is roncsolhatja, a homloktáji kopaszodás elsődleges kiváltó oka lehet. Hogy ha észrevetted, hogy a hajvonaladnál ritkább a hajad, mint volt, akkor érdemes egy időre mellőzni a szoros frizurákat.

7+1 Táplálkozás

A hajad is fehérjéből épül fel, így fontos az egészséges szép hajhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét vigyél be a szervezetedbe. Ezen felül különböző ásványianyagok, vitaminok és mikrotápanyagok is hozzájárulnak a gyönyörű frizura eléréséhez és fenntartásához. Egészséges táplálkozással és szükség esetén étrendkiegészítők fogyasztásával is bejuttathatjuk ezeket az anyagokat a szervezetünkbe. Ilyenek például a különböző fajta B vitaminok, a folsav, a szelén, a cink és a vas.

Figyelj oda tudatosan ezekre a tanácsokra, hiszen a legfontosabb, hogy helyesen bánj a hajaddal. Hidd el mind megjelenésében, mind pedig egészségében meg fogja Neked hálálni!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek