Barion Pixel

5 tény – ahogy a stressz befolyásolja a szépséged

Tudtad, hogy közvetlen kapcsolat van a stressz és a szépség között? A stressz jelei az arcodon, a szemedben, a hajadon és még a bőrödön is felütheti a fejét, megjelenhet a pattanásoktól kezdve egészen a szem alatti sötét karikákig. 

Annak megértéséhez, hogy a stressz hogyan hat a szépségre, a bőrre és az egészségre, érdemes a test fiziológiai reakciójával kezdeni. Íme egy gyors összefoglaló arról, hogy mi történik az agyban és a testben, amikor a stressz elkezdődik.

Szervezetünk a stresszhelyzetre úgy reagál, hogy fokozza az idegrendszer működését, és hormonokat pumpál a szervezetbe, mint pl. a kortizol és az adrenalin, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy cselekedjünk; ezt „harcolj vagy menekülj” válasznak nevezzük. 

Az adrenalin felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, szaporítja a légzést, ezenkívül extra oxigént irányít az agyba, hogy növelje az éberséget. Ahogy az adrenalinszinted csökken, a hormonális válaszod aktiválódik és a kortizol felszabadul. 

A szervezetben megemelkedett a kortizolszint pedig rengeteg negatív egészségügyi hatáshoz vezethet, befolyásolja a sejtek élettartamát, amely felgyorsult öregedéshez és betegségekhez vezet.

1. AKNÉK ÉS PATTANÁSOK

Arról már biztosan hallottál, hogy a stressz és az arcbőr állapota között szoros kapcsolat van. Lássuk az okokat.

Nos, a fentebb említett kortizol, azaz stresszhormon termelődése gyulladásokat okozhat a bőrön, amik aknék vagy pattanások formájában jelentkeznek. 

A stressz fokozza a bőr olajtermelését is, ami szintén hajlamosít az aknék megjelenésére. Ilyenkor a zsírmirigyek faggyút termelnek, és az elhalt hámsejtekkel keverednek, a pórusok ezáltal eltömődnek, ami a baktériumok meleg ágya a fejlődésre, szaporodásra.

A stressz emellett csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, így még nehezebb lesz az arcbőrnek ellenállni a kórokozóknak. Tehát, ha valamin stresszelsz, azt az arcbőröd biztosan meg fogja érezni.

2. SZÁRAZ BŐR ÉS BŐRPÍR

A stressz sokféleképpen kiválthatja és súlyosbíthatja a pattanásokat, azonban a száraz bőr, a bőrpír és az irritáció is problémát jelenthet. Az akut pszichoszociális stressz, pl. egy állásinterjún, vagy az alvásmegvonásos stressz megzavarja a bőr barrier funkciójának homeosztázisát a nőknél. Így a bőr érzékenyebbé válik a természetes irritációkkal és károsodásokkal szemben. Ezenkívül a stressz hatására az erek kitágulnak, mivel több oxigén halad át a testen az éberség megőrzése érdekében. A bőr pedig kiszáradhat, bőrpír, szárazság vagy gyulladás is felléphet.

3. HAJPROBLÉMÁK

A stressz egy rejtett hajellenség is? Sajnos igen. Szoros kapcsolat van a stressz és a hajproblémák között, ennek oka részben szintén a hormonokban és a test fiziológiai reakcióiban keresendő. 

Először is, a kortizol hatására a hajhagymák gyengülhetnek, ami hajhullást eredményezhet, a hosszú távú stressz pedig megszakíthatja a haj növekedési ciklusát, ami lassabb hajnövekedést is okoz.

Másodszor, a stressz növelheti a fejbőr zsírosodását, ami hajproblémákat, például korpásodást vagy viszketést okozhat. Az emelkedett kortizolszint hatására a fejbőrön található faggyúmirigyek aktívvá válhatnak, és túlzott faggyútermelést eredményezhetnek.

Ezenkívül a stressz hozzájárulhat az életmódbeli tényezőkhöz is, mint például az étkezési szokások megváltozásához vagy az alvászavarokhoz, amelyek közvetetten ugyan, de szintén hatással vannak a haj egészségére.

Összességében a stressz hatással van a hormonális egyensúlyra és a test működésére, ami befolyásolja a haj egészségét és megjelenését. Az stresszkezelés és az egészséges életmód megtartása fontos lépés a hajproblémák megelőzésében és kezelésében.

4. SÚLYVÁLTOZÁS

Nézzük meg, hogy a megnövekedett kortizolszint hogyan okozhat nem kívánt fiziológiai változásokat a szervezetben!

A kortizol növeli az étvágyat, valamint a fel nem használt tápanyagok zsírként való raktározását, így a szervezet visszaállítja a stresszreakció során szükséges energiát. Ugyanakkor a stressz során felszabaduló hormon (úgynevezett CRH) kikapcsolja az étvágyat. Ez azt jelenti, hogy a stressz egyesek számára fogyást is okozhat. Még másik esetben a súlygyarapodás közvetett útja, az a stresszre adott általános válasz, vagyis a sós, cukros és feldolgozott élelmiszerek iránti fokozott igény.

5. EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK

Amikor a stressz kiváltja a “küzdj vagy menekülj reakciót”, az emésztés lelassul vagy leáll, így a szervezet minden energiáját az adott feladatra tudja összpontosítani. Ezáltal pedig sajnos emésztési zavarok, bélgyulladás, gyomorégés és IBS egyaránt előfordulhat. Ezenkívül a stressz megváltoztathatja a bélbaktériumok összetételét, sokféleségét és számát, valamint a potenciálisan káros baktériumok nagyobb számát, ami súlyosbíthatja a pattanásokat, és még a szorongást és a depressziót is befolyásolhatja.

+1 érdekes info: Egy nemrégiben készült tanulmány még azt is megállapította, hogy „a férfiak és nők jelentősen vonzóbbá váltak a potenciális partnerek számára, ha alacsonyabb volt a feszültségszintjük, mint riválisaiknak”. Lényegében úgy tűnik, hogy a stressz szintje korrelál a vonzalom szintjével.

Mivel a stressz már szinte a mindennapjaink részévé vált, ezért teljesen kiiktatni nem, vagy csak különösen nagy odafigyeléssel lehet. Azonban ne ess pánikba! Az egészséges haj és gyönyörű bőr titka az, hogy egyensúlyban tartsuk az életünket, csökkentsük a stresszt, valamint, hogy vitaminokkal és ásványi anyagokkal segítsük szervezetünk megfelelő működését. 

Próbálj ki stresszcsökkentő technikákat, és törődj gondosan a hajaddal és a bőröddel, amire kiváló megoldást nyújtanak a HAIRBOOM termékek. Úgyhogy aggodalomra semmi ok! Ezzel a kombinációval csodás bőrt és hajkoronát varázsolhatsz magadnak!

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

Facebook
Pinterest
Email

Legutóbbi cikkek

Legnépszerűbb termékek